Gå til hovedinnhold Gå til søk

Om Ice Mate

Dersom en dam er ustabil står man i utgangspunktet overfor to valg

  1. Redusere de destabiliserende lastene
  2. Øke de stabiliserende lastene

Det eneste reelle alternativet for tilfelle 1 (å redusere lastene) har til nå vært å senke vannstanden. Et slikt tiltak kan imidlertid være vanskelig å gjennomføre, og vil naturlig nok være svært kostbart på grunn av at det medfører store produksjonstap.

I realiteten har man derfor bare hatt en mulighet, og det er å gjennomføre tiltak som øker de stabiliserende lastene (2). Tiltak under denne kategorien kan være påstøp av store betongvolum kombinert med ulike former for bolting og oppspenning mot fjell ved hjelp av stag. Dette er tiltak som er svært kostbare, og alt avhengig av damtype, størrelse og beliggenhet snakker vi ofte om kostnader på 3-80 mill NOK pr dam (eller anslagsvis 20 000 – 300 000 kr/lm dam).

Med IceMate introduseres en helt ny teknologi for å øke stabiliteten til dammer. Det er blant annet kunnskap om at islasten ikke kan påføre dammen store deformasjoner, som ligger til grunn for utviklingen av Icemate og dens virkemåte.

Prototypetesting

Selskapets Ice Mate AS ble etablert av idehaverne Bård Arntsen og Chris Petrich og daværende Norut Narvik (nå SINTEF Narvik) i juni 2017. Selskapet har som hovedmål å kommersialisere teknologi og tjenester knyttet til overvåkning og reduksjon av islast mot dammer.

Ice Mate AS har utviklet og testet ulike småskala prototypeversjoner av produktet siden ideen oppstod. Resultatene fra alle forsøk er svært gode, og viser at vi kan redusere islasten til under 20 KN/m, dvs med 80%-90%. Dette er ofte nok til å unngå kostbare forsterkningstiltak på eksisterende dammer. Vår siste versjon gjør det også mulig å installere IceMate uten å senke vannstanden. Dermed ungår man produksjonstap som kan utgjøre en betydelig andel av kostnadene med konvensjonelle forsterkningsmetoder.

Som en del av løsningen er IceMate utstyrt med sensorer, logger og kommunikasjonsenhet som sender data til en egen webside for kunden, eventuelt rapporterer til kundens SCADA-system. Rapporter generert fra websidene kan anvendes som dokumentasjon på at dammens sikkerhet er ivaretatt.

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.